Ne permitem să călătorim și ne petrecem tot mai mult concediile în afara țării, dar, în România, nu am reușit să dezvoltăm un sector care să fie suficient de atractiv încât să crească semnificativ numărul de turiști străini. Datele arată că majorarea veniturilor reale, cuplată cu stabilitatea cursului valutar al euro, i-a determinat pe turiștii români să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, iar turismul autohton pare să nu țină pasul cu aceste tendințe, după cum subliniază o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Iar în 2022, după eliminarea restricțiilor de pandemie, cheltuielile turiștilor români în străinătate au explodat, dar atractivitatea turismului românesc pentru vizitatorii din străinătate a rămas relativ constantă. Doar în luna iunie, turiștii români au cheltuit în străinătate de peste două ori mai mult decât încasările obținute de la turiștii străini în România. În aceste condiții, turismul a ajuns să contribuie cu aproape 20% la deficitul de cont curent. Date și explicații, în continuare:
O serie de date, cum ar fi traficul de pe aeroporturi sau numărul de turiști arată redresarea sectorului după lovitura pandemiei. “Luna august reprezintă în general perioada vacanțelor, fiind astfel cea mai bună perioadă pentru industria turismului. Deși cele mai recente date au fost publicate doar până în luna iunie 2024 inclusiv, statisticile din ultimii ani arată o revigorare dinamică a turismului după momentele critice ale industriei din prima perioadă a pandemiei, ceea ce aparent prevestește un nou sezon de succes în 2024”, spun economiștii.
Aceștia subliniază și că în această perioadă asistăm la o creștere semnificativă a salariilor, respectiv a pensiilor în termeni reali. Adică, în medie, peste rata inflației. Chiar dacă aceste creșteri ale veniturilor nu se distribuie în mod egal în societate, în general cererea pentru serviciile turistice se află pe un trend ascendent deja vizibil: luna iunie 2024 a adus o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut atât din punct de vedere al numărului turiștilor (+4,9%), cât și din perspectiva înnoptărilor (+1,8%), conform analizei economiștilor.
Cum influențează turismul deficitul de cont curent al României? Din această perspectivă, datele statistice arată că situația nu mai e atât de pozitivă.
Economiștii din echipa Romanian Economic Monitor aduc în discuție statisticile BNR privind evoluția contului curent, care arată că turiștii români cheltuie mult mai mult în străinătate (import al serviciilor turistice), decât suma cheltuită de turiștii străini în România (export al serviciilor turistice). E important de subliniat că aceste statistici nu conțin cheltuielile turiștilor români pentru servicii turistice locale, doar cele internaționale.
Din această perspectivă, poate fi constatat faptul că majorarea veniturilor reale, cuplată cu stabilitatea cursului valutar al euro, i-a determinat pe turiștii români să cheltuie din ce în ce mai mult în străinătate, iar turismul autohton pare să nu țină pasul cu aceste tendințe. Mai exact, doar în luna iunie 2024 balanța plăților în turism a fost de -435 de milioane de euro, turiștii români cheltuind în străinătate de peste două ori mai mult (aprox. 758 milioane de euro) decât încasările obținute de la turiștii străini în România (aprox. 322 milioane de euro). Aceeași balanță în turism pentru perioada ianuarie-iunie 2024, adică pe prima jumătate a anului curent este de -2.255 milioane de euro.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.