”USR au blocat, AUR au ignorat, barajul Răstolița s-a anulat”, o radiografie a eșecului colectiv și un apel la responsabilitate din partea lui Mihai-Dan Farcaș, președintele Forța Dreptei Mureș
O lecție dură despre consecințele tăcerii politice și ale activismului fără răspundere. Un vis pentru viitorul Mureșului, spulberat prin indiferență și blocaj. Variantele sunt multiple, problema este una, soluțiile le așteptăm de la politicienii de Mureș.

Mihai-Dan Farcaș, președintele Forța Dreptei Mureș: ” Acum trei ani, eram cu familia la Răstolița, jos, la baza barajului. Le explicam copiilor mei că, peste ani, își vor plimba propriii copii cu barca pe un lac artificial – o investiție strategică pentru România, o sursă de energie curată, o atracție turistică și un simbol al puterii noastre de a construi. Azi, acel viitor s-a prăbușit. Nu din lipsă de fonduri sau voință locală, ci pentru că proiectul a fost blocat definitiv prin presiunea constantă a unor grupuri de interese ascunse în spatele unor ONG-uri, sprijinite politic de USR. Nu au avut legitimitate democratică, dar au avut influență mediatică, rețele externe și complicitatea tăcută a unor instituții slabe.”
Farcaș Mihai-Dan: „USR a blocat, AUR a ignorat, barajul s-a pierdut. Dar nu e totul pierdut – trebuie să învățăm și să acționăm.” De la speranță la eșec: ce s-a întâmplat la Răstolița?
Barajul de la Răstolița era mai mult decât o lucrare de infrastructură. Era o promisiune: energie verde, protecție împotriva inundațiilor, atracție turistică, dezvoltare regională. Decizia definitivă a Curții de Apel blochează proiectul, după o acțiune susținută de ONG-uri cu agende ideologice, afiliate sau apropiate de USR. Este doar ultimul episod dintr-un lung șir de blocaje puse în calea investițiilor strategice.
USR – vocea radicalismului anti-dezvoltare
În loc să construiască, USR preferă să conteste. Fie că e vorba de infrastructură, exploatări resurselor sau proiecte energetice, partidul s-a poziționat constant împotriva oricărei forme de progres concret. Iar barajul de la Răstolița este dovada că această strategie are efecte reale – și grave.
„USR a ales să fie portavocea unor grupuri de interese ascunse, mascate în organizații civice cu o agendă ideologică radicală. Au transformat dezbaterea democratică în sabotaj economic”, afirmă Mihai-Dan Farcaș, liderul Forța Dreptei Mureș. Acesta continuă, subliniind faptul că este inadmisibil ca ascunși în spatele unei forme de activism pentru mediu, proiecte majore de investiții pentru județul Mureș, să fie blocate. Ar părea evident că e mai mult decât un așa zis interes pentru mediu, ci un interes împotriva economiei naționale.
AUR – mult zgomot, zero implicare
Pe cealaltă parte a eșichierului politic, AUR nu a avut nicio reacție reală. Nicio luare de poziție, nicio inițiativă, nicio apărare a interesului național. „Populismul de paradă nu ține loc de politici publice. Când a fost nevoie de acțiune, AUR a tăcut, Tace din 2019 încoace, atunci când trebuie să ia acțiune și să inițieze legi pentru protecția și dezvoltarea României!”, spune Mihai-Dan Farcaș.
Tăcerea AUR și activismul USR s-au întâlnit în același punct: pasivitatea în fața pierderii unei investiții strategice.
Unde sunt parlamentarii de Mureș?
Mihai-Dan Farcaș lansează un apel public către parlamentarii din județul Mureș care s-au lăudat în campanii cu barajul. „Acum e momentul să răspundă: cum a fost posibil ca un proiect de interes național să fie anulat printr-un simplu proces? Unde sunt legile care protejează investițiile strategice? Cer inițiative legislative clare, care să limiteze influența excesivă a ONG-urilor cu agende obscure.”
Atât parlamentarii care au susținut proiectul și s-au pozat de-a lungul campaniilor electorale cu acest important proiect mureșean, cât și cei care au tăcut, sau mai rău, cei care au blocat această investiție, trebuie să-și asume eșecul în primul rând, iar apoi să vină cu soluții.
Votul are consecințe: și pentru USR, și pentru AUR
„Cei care au votat USR au girat, direct sau indirect, direcția anti-dezvoltare. Cei care au votat AUR au oferit un cec în alb pentru tăcere, atunci când contează. Acest eșec nu e doar politic – e o lecție despre cum fiecare vot contează”, avertizează Mihai-Dan Farcaș. „Înțeleg că mulți dintre alegătorii USR și AUR din Mureș poate nu au împărtășit viziunea liderilor lor privind blocarea proiectelor strategice. Dar, într-un sistem democratic, votul conferă direcție și putere. Iar rezultatul politic a fost clar: barajul Răstolița a fost abandonat. Este, deci, și o responsabilitate colectivă – efectul alegerilor asumate.”
În loc să avem un baraj, avem un precedent periculos. În loc să avem dezvoltare, avem stagnare.
Forța Dreptei: viziune, echilibru, responsabilitate
Farcaș Mihai-Dan și echipa Forța Dreptei Mureș transmit un mesaj clar: România are nevoie de o dreaptă autentică, curajoasă, echilibrată. „Viitorul nu se construiește cu lozinci și procese, ci cu viziune, muncă și responsabilitate. Noi nu ne ascundem – construim.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.