Program Funghi Forum Gourmet –WORKSHOP – Nutriție
Tema: ”Ciupercile comestibile din ținutul sării. Aspecte nutriționale și utilizări terapeutice ”
11-13 iulie 2025, Sovata
Ziua I – Vineri, 11.07.2025 – Sovata
9:00-10:00 Înregistrare participanți & Welcome Coffee
Distribuirea materialelor informative. Networking informal.
10:00-14:00 – Ture de teren.
– Aspecte practice ale biodiversității ciupercilor comestibile. Biodiversitatea ciupercilor comestibile din România. Demonstrații practice în teren – expert micolog Judit Horváthné Ottlecz.
– Particularitățile ciupercilor comestibile din ținutul de sării, Sovata-Praid, România. Demonstrații practice în teren – expert micolog Attila Fődi.
14:00-15:30 Pauza de prânz.
16:30–21:00 Workshop. Ciupercile ca hrană sustenabilă și regenerativă. Meniuri Gourmet
Teme prezentate:
Identificări și Specii de ciuperci recoltate din flora spontană.
Integrarea ciupercilor în alimentația echilibrată.
Dezvoltarea hranei funcționale: ciuperci și sănătate
Cercetări asupra compușilor bioactivi ai ciupercilor.
Integrarea ciupercilor în alimentația echilibrată cu potențial modulator asupra microbiomului intestinal.
– Tradiții culinare micologice din Transdanubia (Ungaria de vest). Beneficii nutriționale și curative.
Proiecție tematică. Documentar privind utilizarea ciupercilor în medicina tradițională și modernă.
Lectori:
Expert micolog Judit Horváthné Ottlecz (HU), Expert micolog Attila Fődi, Expert culinar Erika Fazekas (HU), micolg Beata Maggai (HU), Diet. Elena Mardale (RO), Diet.drd. Raluca Maior (RO), Naturalist Costa Ioan (RO)
Meniuri Gourmet : Erika Fazekas, Pál Károly, Costa Ioan,
Ziua II – Sâmbătă, 12.07.2025
10:00-14:00 – Ture de teren.
micolog Judit Horváthné Ottlecz. Studierea importanței nutriționale a habitatului și a interacțiunii ciupercilor comestibile cu ecosistemul. Demonstrații practice în teren.
micolog Attila Fődi. Ciuperci comestibile cu potențial bioactiv și potențialul nutrițional în teren.
14:00-15:30 Pauza de prânz.
16:30-21:00 Workshop. Prezentarea ciupercilor medicinale și prepararea derivatelor culinare. Meniuri Gourmet
Teme prezentate:
Rețete inovatoare conjugate cu tradițiile culinare locale. Impactul procesării asupra valorii nutritive.
Prepararea de condimente și metode de frăgezire a cărnii folosind exodigestia ciupercilor.
Rețete inovatoare conjugate cu tradițiile culinare locale. Impactul procesării asupra valorii nutritive a ciupercilor.
Cercetarea științifică privind bioactivitatea ciupercilor. Aplicabilitatea acestora în nutriția funcțională.
Proiecție didactică despre potențialul ciupercilor în alimentația modernă.
Lectori:
Expert micolog Judit Horváthné Ottlecz (HU), Expert micolog Attila Fődi, Expert culinar Erika Fazekas (HU), micolg Beáta Maggai (HU), diet. Conf.univ.dr. Florina Daniela Ruța, diet.dr. Maria Czinege, Diet. Elena Mardale (RO), Naturalist Costa Ioan
Meniuri Gourmet : Erika Fazekas, Pál Károly, Costa Ioan,
Ziua III – Duminică, 13.07.2025
10:00 – 13:00 Concluzii și sesiune interactivă. Dezbateri și întrebări deschise cu participanții. Sinteza ideilor discutate și propuneri de colaborare.
Expert micolog Judit Horváthné Ottlecz (HU), Expert micolog Attila Fődi, Expert culinar Erika Fazekas diet. Conf.univ.dr. Florina Daniela Ruța, naturalist Ioan Costa,
Opțional (în funcție de nr de participanți rămași):
13:30-16:00 Gătitul cu ciuperci la ceaun. Prepararea unor rețete tradiționale reinterpretate cu ciuperci premium. Tehnici de îmbinarea aromelor specifice fungilor. Combinații alimentare inedite – demonstrații practice și degustare interactivă.
