Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, într-un mesaj online adresat participanţilor la a 8-a ediţie a Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro de la Târgu Mureş, că Ortopedia-Traumatologia este un domeniu în care progresele tehnologice şi progresele în specialitate au fost remarcabile.
„Această abordare de dezvoltare în parteneriat cu societăţi internaţionale, fie că discutăm despre societatea europeană sau despre societatea internaţională legată de terapia genunchiului şi artroscopie, din care faceţi parte şi pe care le coordonaţi împreună cu colegi din întreaga lume, este extrem de importantă. Cred că această activitate este extrem de importantă din două puncte de vedere. Pe de o parte, este legată de prestigiul şcolii de ortopedie şi traumatologie de la Târgu Mureş, pe de altă parte, răspunde şi unui deziderat mai larg de pregătire a resurselor umane în domeniul sănătăţii. Dar ortopedia-traumatologia reprezintă un domeniu în care progresele tehnologice şi progresele în specialitate au fost remarcabile şi din această cauză astfel de evenimente, cum este cel de la de la Târgu Mureş, pe care îl organizaţi în aceste zile, este extrem de important”, a arătat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a susţinut că este nevoie de profesionalism, de dezvoltare a capacităţii în domeniul resurselor umane, în sensul calificării profesionale a medicilor din România şi din Europa, iar cursul de la Târgu Mureş urmăreşte acest obiectiv.
Începând de miercuri până vineri, la Târgu Mureş se desfăşoară a 8-a ediţie a Cursului Internaţional de Ortopedie arthroms.ro sub înaltul patronaj ESSKA, la Centrul UNiX a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade”, eveniment la care participă reprezentaţi ai ESSKA, o organizaţie internaţională care are cinci direcţii majore – gleznă şi talpă, şold, genunchi, umăr şi medicină sportivă – şi peste 3.600 de membri activi din toată Europa.
Organizatorul cursului este şeful Clinicii de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, prof univ dr Tiberiu Băţagă, cel care a devenit membru al board-ului şi al comitetului de conducere al ICRS (International Cartilage Regeneration & Joint Preservation Society), o societate internaţională care întruneşte peste 1.300 de membrii din 65 de ţări.
Profesorul Tiberiu Băţagă este invitat şi în comitetul de artroplastie a genunchiului în cadrul ISAKOS (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine), o organizaţie mondială care cuprinde peste 4.000 de chirurgi. AGERPRES